Συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Πελλάνας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στο Καστόρι, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, ο συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Παν. Κουμουνδούρος, ο Κώστας Σταμάτης (μέλος της ΝΕ και δημοτικός σύμβουλος) και ο Περικλής Λαμπρινός (μέλος της ΝΕ).


Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των συνεχιζόμενων επαφών με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Νομού, προκειμένου να αναδειχθούν τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.


Πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση, όπως και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με προέδρους Κοινοτήτων, ήταν η μεταρρύθμιση «Κλεισθένη».


Με την μεταρρύθμιση «Κλεισθένη», η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προχώρησε σε μια σημαντική προοδευτική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά για τις τοπικές κοινότητες, αναβαθμίστηκε η αυτονομία τους, ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ, με την αλλαγή του νόμου, αφαιρεί την απευθείας εκλογή
προέδρων τοπικών κοινοτήτων από τους κατοίκους και μετατρέπει το σύστημα σε απόλυτα δημαρχο-κεντρικό.


Ο ίδιος νόμος της ΝΔ καταργεί τις αυξημένες αρμοδιότητες που είχαν τα τοπικά συμβούλια στη διαχείριση των οικονομικών και λοιπών τοπικών τους ζητημάτων. Αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η επαναφορά της απευθείας εκλογής των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων άμεσα από τους δημότες, χωρίς τη δέσμευση σε έναν δημοτικό συνδυασμό και η εκχώρηση σε αυτούς αυξημένων και δεσμευτικών αρμοδιοτήτων.


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα για κάθε Τοπική Κοινότητα. Η χρηματοδότηση είναι μειωμένη και τα τοπικά συμβούλια κάνουν αγώνα, με προσωπικά έξοδα πολλές φορές, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και χρειάζεται άμεσα στελέχωση
με προσωπικό για να “τρέξουν” τα απαραίτητα έργα. Πολλά από τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ιδιαίτερα αναζωογονητικό για την περιφέρεια πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, δυστυχώς δεν εκτελούνται.


Σύμφωνα και με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής, ο πληθυσμός των χωριών μειώνεται, ο κόσμος εγκαταλείπει την ύπαιθρο. Χωριά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ιστορική παρουσία, φυσικό περιβάλλον και μοναδική τοπική παραγωγή που κατάφεραν να διατηρήσουν την παράδοση και την κουλτούρα της περιοχής, χρειάζονται σαφή προσανατολισμό και στήριξη.


Προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους χρειάζονται κατεύθυνση, ουσιαστική χρηματοδότηση σε υποδομές, στην αξιοποίηση των νερών για άρδευση και δασοπροστασία, στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, στη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Λογγανίκου. Έχει παρέλθει πλέον η εποχή των έργων βιτρίνας. Η ήπια τουριστική κατεύθυνση και η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής σε ένα πλαίσιο περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο, είναι αυτό που χρειάζεται ο Ανατολικός Ταΰγετος.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου των “Φίλων του Βουνού” στο Καστόρι, τηρουμένων των πιο αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας απέναντι στον COVID 19.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Β. Λαγανάς, πρόεδρος κοινότητας Καστορείου, Ν. Παπαλυμπέρης, πρόεδρος κοινότητας Λογγανίκου, Παν. Ζάβρας, πρόεδρος κοινότητας Αλευρούς, Αρ. Κουρεμπής, πρόεδρος κοινότητας Περιβολίων, Ν. Γιάνναρης, πρόεδρος κοινότητας Γεωργιτσίου, Κ. Τσάκωνας, πρόεδρος κοινότητας Βορδόνιας. “Τους ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους και τη συνεισφορά τους” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?