Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στην ανικανότητά της, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή

Η πρωτόγνωρη κρίση ακρίβειας στην ενέργεια έχει οδηγήσει όλους τους κλάδους παραγωγής σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, το οποίο απειλεί πραγματικά τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στην ανικανότητά της και έχοντας χάσει κάθε επαφή με την κοινωνική πλειοψηφία, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Η ακριβοπληρωμένη επικοινωνία μέσα από τις λίστες χρηματοδότησης στα ΜΜΕ και τις απευθείας αναθέσεις δεν γεμίζει τις τσέπες των ανθρώπων, που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν φτάνει ούτε για τις είκοσι πρώτες μέρες κάθε μήνα. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, οι αγρότες κινητοποιούνται, οι υγειονομικοί φτάνουν στα όρια της αντοχής τους.

2015: Χρεοκοπημένη χώρα

Την αυγή του 2015 η χώρα βρέθηκε καταχρεωμένη, με την κοινωνία εξαθλιωμένη, την ανθρωπιστική κρίση να εξαπλώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, την τεράστια ανεργία, τους αγρότες σε απόγνωση και εξεγερμένους στους δρόμους, τους ανασφάλιστους εκτός συστήματος δημόσιας Υγείας -οι πολίτες έπρεπε να καταβάλουν 5 ευρώ για να περάσουν την πόρτα των νοσοκομείων-, ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τους συνταξιούχους να έχουν απολέσει σχεδόν το 50% των συντάξιμων αποδοχών τους, απολύσεις καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και υγειονομικών, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι αλλεπάλληλα και τις οφειλές στον ΟΑΕΕ τεράστιες, ενώ οι οφειλές στο Δημόσιο ήταν κακούργημα, ένα ισχυρότατο κύμα μετανάστευσης, brain drain, του πιο ελπιδοφόρου τμήματος της κοινωνίας που είναι οι νέοι.

Η πολιτική αλλαγή

Η πολιτική αλλαγή που προέκυψε από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο απέναντι και κάτω από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, με εντιμότητα, σοβαρότητα και δικαιοσύνη πρόταξε την κοινωνική πολιτική και κατάφερε να παρέμβει σωτήρια για τα κοινωνικά στρώματα που είχαν τη μέγιστη ανάγκη δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας στην κοινωνία.

Θέσπισε την καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αναβάθμισε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θέσπισε τη 13η σύνταξη, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές στη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων, ενώ παράλληλα διαγράφηκε ένα μεγάλο μέρος των χρεών των πολιτών.

Το 2018 είχαμε την έξοδο από το Μνημόνιο, μόλις έναν χρόνο πριν τις εκλογές και εντέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, πλεονασματικό το σύστημα ασφάλισης και το χρέος ρυθμισμένο για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Ο πρωτογενής τομέας

Ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα θεσπίστηκαν άμεσα τρία αφορολόγητα ποσά για το αγροτικό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις. Μπήκε τάξη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις οι οποίες ήταν ανεξόφλητες ακόμα και από το 2007! Πλέον καταβάλλονταν σε συγκεκριμένες, προκαθορισμένες ημερομηνίες, με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην παραγωγή, η οποία είχε εξανεμιστεί από το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, θεσπίστηκε η “Κάρτα του Αγρότη”, που αποτέλεσε ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Για το ίδιο θέμα δημιουργήθηκε το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να παράσχει εγγυήσεις για τη δανειοδότηση των παραγωγών. Παράλληλα, για την προστασία της ρευστότητας του αγροτικού κόσμου, θεσπίσαμε το ακατάσχετο των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το ποσό των 7.500 ευρώ.

Καθώς το βασικότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της πρωτογενούς παραγωγής είναι ο μικρός κατά κεφαλή κλήρος, ενισχύθηκαν θεσμικά και οικονομικά τα συνεργατικά σχήματα, ενώ δόθηκαν κίνητρα συμμετοχής των παραγωγών σ’ αυτά.

Στο διεθνές περιβάλλον διασφαλίστηκαν τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στις συμβάσεις τις Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες.  Άνοιξαν δρόμοι σε μεγάλες αγορές και για σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως οι συμφωνίες με Κίνα και Ινδία για μήλα, κρόκο Κοζάνης, φρούτα και ελαιόλαδο. Αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών ήταν η επίτευξη ιστορικού ρεκόρ εξαγωγών το 2018 στον τομέα της αγροδιατροφής. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε ουσιαστικά το σύστημα ελέγχων και συντονίστηκαν για πρώτη φορά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικά πλήγματα στο κύκλωμα ελληνοποιήσεων.

Αξιοποιήθηκαν στο έπακρο οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα προγράμματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε το 2015 ένα ΠΑΑ το οποίο επέστρεψε από την Ε.Ε. με περισσότερες από 460 παρατηρήσεις. Ανασυντάχθηκε πλήρως, έτρεξαν οι προκηρύξεις των προγραμμάτων και εντάχθηκαν χιλιάδες ωφελούμενοι με κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και μεγάλο οικονομικό πολλαπλασιαστή. Ωρίμασαν και εντάχθηκαν 31 μεγάλα αρδευτικά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη θωράκιση της παραγωγής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η δαπάνη τους φτάνει τα 448 εκατ. ευρώ, πλήρως χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Σε αντίθεση, μόλις πρόσφατα η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε 21 αρδευτικά έργα με κατασκευαστικό κόστος 1,6 δισ. ευρώ που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό!

Για τους αλιείς οριοθετήθηκαν επιτέλους οι περιοχές Ποσειδωνείας που αποτελούν προστατευόμενες περιοχές αναπαραγωγής των ιχθυοαποθεμάτων.

Στον τομέα της αγροτικής ασφάλισης της παραγωγής έγιναν ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του, επιταχύνθηκαν οι χρόνοι πληρωμών των παραγωγών, ενώ εξοφλήθηκαν παλιές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους παραγωγούς. Τέθηκαν οι βάσεις για την αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης με κοινωνική δικαιοσύνη διατηρώντας τον δημόσιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του, ενώ παραδόθηκε πλεονασματικό ταμείο.

Στα χρόνια της δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 12% μεσοσταθμικά.

Τέλος, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία αλλά και για την κάλυψη έκτακτων καταστάσεων στη φυτική παραγωγή αξιοποιήθηκε στο έπακρο το εργαλείο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας Deminimis.

Η ώρα της δημοκρατικής αλλαγής

Μια προοδευτική κυβέρνηση που στον προσανατολισμό της έχει την υπηρέτηση των πολιτών και όχι την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων και των κομματικών φίλων μπορεί, και θα εφαρμόσει ξανά, πολιτικές διεξόδου για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι για ακόμη μια φορά η πολιτική δύναμη που θα παλέψει και θα δώσει τις έντιμες, δίκαιες και γενναίες λύσεις για τις ανάγκες των πολλών, την προοπτική στον αγροδιατροφικό τομέα, στην νεολαία και στο παραγωγικό δυναμικό αυτής της χώρας.

Η μείωση των φόρων στην ενέργεια, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επαγγελματιών για τις επιπτώσεις της πανδημίας, η στήριξη ενός δημόσιου και αλληλέγγυου ΕΛΓΑ, η επαναφορά της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις αγροτικές επιδοτήσεις, η παραπέρα ανάπτυξη των συλλογικών σχημάτων των παραγωγών είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που μπορούν να υιοθετηθούν και να ανακουφίσουν άμεσα την ελληνική κοινωνία. Μπορούμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και πάλι να ενώσουμε τη φωνή μας διεκδικώντας μια νέα αρχή κατά της φτωχοποίησης και της απαξίωσης της υπαίθρου και των στυλοβατών της.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?