Στ. Αραχωβίτης: Η Κυβέρνηση οδηγεί το ελληνικό superfood, την Κορινθιακή Σταφίδα, σε κατάρρευση

H κυβέρνηση της ΝΔ διατυμπανίζει και αναμασά τα περί ποιότητας, προστιθέμενης αξίας και διατροφικής αξίας των ελληνικών τροφίμων. Δυστυχώς όμως, μόνο στα λόγια και για την επικοινωνία.

Γιατί στην πράξη, όταν προκύπτει η ανάγκη να στηρίξει έμπρακτα ένα εμβληματικό προϊόν, με ισχυρή εξαγωγική δυναμική, με υψηλή διατροφική αξία, ένα superfood, όπως η Κορινθιακή σταφίδα, τότε ξεκινούν οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και εν τέλει η απραξία.


Το 2021, έγκαιρα και σε όλους τους τόνους, αναδείξαμε το πρόβλημα στη διάθεση της σταφίδας παραγωγής 2020, που δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης.


Ταυτόχρονα, προειδοποιήσαμε και για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που αυτά τα αδιάθετα αποθέματα θα είχαν στην τιμή της σταφίδας. Πράγματι, πάει ήδη μισός χρόνος που καταγράφεται
μια δραματική μείωση της τιμής στον παραγωγό έως και κατά 50% για τη σταφίδα της παραγωγικής περιόδου που μόλις έκλεισε. Και αυτή η εξέλιξη, με τη σειρά της, συμπιέζει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών αλλά και συμπαρασύρει όλο τον κύκλο προστιθέμενης αξίας και εξαγωγών.


Η Κυβέρνηση αρκέστηκε σε αυτήν την εγκληματική ολιγωρία, αφήνοντας τους παραγωγούς με μόνη αναμενόμενη στήριξη την συνδεδεμένη ενίσχυση που θεσπίστηκε το 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδος, οι εργασίες και η λίπανση ξεκινούν, η οικονομική ασφυξία των σταφιδοπαραγωγών απειλεί με μαρασμό το μοναδικό αυτό προϊόν και τις σταφιδοπαραγωγές περιοχές της Πελοποννήσου κι όχι μόνο.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης
του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, επαναφέρει και μεταφέρει στην Κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη ότι δεν έχει ακόμη στηρίξει έμπρακτα αυτό το μοναδικό προϊόν, αλλά και για το ότι αδιαφόρησε και για τις υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Στο πλαίσιο της επείγουσας και φλέγουσας ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, έχει ιδιαίτερη σημασία αν η Κυβέρνηση υλοποιήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενεργοποίηση της δυνατότητας του κράτους να λειτουργήσει ως «αγοραστής ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας σε κοινωνικές δομές και σε προγράμματα σίτισης, εθνικά ή συγχρηματοδοτούμενα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?