Στ. Αραχωβίτης: «Το κόστος παραγωγής σκοτώνει την

εγχώρια Κτηνοτροφία»

Η ξέφρενη κούρσα των αυξήσεων σε ενέργεια και ζωοτροφές δεν ανακόπτεται αλλά συνεχώς χειροτερεύει, τη στιγμή που τα δήθεν μέτρα της Κυβέρνησης μοιάζουν πια με “άσφαιρες ντουφεκιές”. Oι κτηνοτρόφοι εξωθούνται ακόμη και στο να σφάξουν τα κοπάδια τους. Δεν αρκεί η ανοδική τάση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που οφείλεται, εν πολλοίς, στα ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ που θεσπίσαμε με την ΚΥΑ 838/51008/14-3-2019: (ΦΕΚ 964/Β/2019).

Οι τιμές στον
κτηνοτρόφο όμως δεν μπορούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Από την άλλη, η ξέφρενη κούρσα του πληθωρισμού στη χώρα μας χτυπάει νέο ρεκόρ με κάθε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT. Η αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι όλο και μικρότερη με κάθε επίσκεψη στο super market. Η πρόσβαση και η επιλογή στα προϊόντα, περνάει πριν από όλα από τα διαθέσιμα χρήματα στο πορτοφόλι. Έτσι λοιπόν παρατηρείται πλέον ραγδαία
πτώση των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων και δη της Φέτας.


Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΔΟΦ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.


Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Στ. Αραχωβίτης, βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραθέτει, όπως άλλωστε και η ΕΔΟΦ, σειρά προτάσεων για την ανατροπή της διαγραφόμενης καταστροφικής πορείας.


Πέραν της ανάγκης συνέχισης της ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας για την αγορά ζωοτροφών, προκύπτει η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος, αλλά και η εντατικοποίηση των έλεγχων. Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βουλή. Ο κτηνοτροφικός κόσμος περιμένει αυτές να είναι γενναίες και ουσιαστικές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?