Κατηγορηματικός ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν άρχισε η παρακολούθηση κάποιου πολιτικού ή δημοσιογράφου εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στη συνέντευξή του στο «tomanifesto». Υποστηρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, ενώ για τα αιτήματα των αγροτών υποστήριξε ότι δεν γίνονται αποδεκτά επειδή «δυστυχώς δεν φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο, από ό,τι φαίνεται, δεν “συνακροάζεται” τα τηλέφωνά τους».

Στη Βίκυ Πολύζου

Γιατί ανεβάσατε τους τόνους στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο;

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ξεκίνησε να καταργείται ήδη από το πρώτο μνημόνιο. Η τελευταία δόση δόθηκε το 2016. Στη σημερινή ενεργειακή κρίση, θεωρούμε ότι είναι αναγκαιότερη από ποτέ η μείωση του κόστους ενέργειας στον αγροτικό τομέα προκειμένου να μπορέσει να καλλιεργήσει ο αγρότης και να συνεχιστεί η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έτσι όπως έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση, αφορούσε τελικά λίγους και ήταν υπολογισμένη με τιμές πετρελαίου προηγούμενης δεκαετίας. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει την επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τον Μάιο του 2019, με έναρξη την 1/1/2022. Η ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξαναγίνει κυβέρνηση δεν είναι μακριά. Ολόκληρη η κοινωνία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αγροτικός κόσμος και η νεολαία αναμένουν αυτήν την ημέρα. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, από τα πρώτα μέτρα που θα υλοποιηθούν θα είναι η απαλλαγή των αγροτών από τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πόσο έχει επηρεάσει την αγροτική παραγωγή η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, δηλαδή σε καύσιμα και ρεύμα;

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει συμπαρασύρει και τα αγροτικά εφόδια σε μία κούρσα ήδη από τον Μάιο του 2021. Ο πιο ευαίσθητος κλάδος είναι αυτός της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται διαρκώς. Η αδυναμία των συνεταιριστικών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων να βρουν ελληνικό γάλα αποτυπώνεται ακόμα και σε δημοσιεύματα του αστικού Τύπου. Οι εκκλήσεις συνεταιριστικών επιχειρήσεων και η κραυγή αγωνίας τους δυστυχώς δεν φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο, από ό,τι φαίνεται, δεν «συνακροάζεται» τα τηλέφωνά τους. Παρόλο που η τιμή του γάλακτος παρουσιάζει σημαντική άνοδο μετά και χάρις στην ΚΥΑ που υπέγραψα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2019 με την κυρία Τελιγιορίδου ως αρμόδια υφυπουργό, για το Ισοζύγιο Γάλακτος, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα που οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να εφοδιαστούν ζωοτροφές. Αντίστοιχα, ισχύουν και στη φυτική παραγωγή, όπου το κόστος άρδευσης, λίπανσης και καλλιέργειας καθιστούν απαγορευτική πλέον τη συνέχιση της παραγωγής. Συνάμα, οι επιπτώσεις της ακρίβειας φτάνουν στα νοικοκυριά που έχουν περιορίσει κατά πολύ την κατανάλωση, πλέον μόνο στα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας. Η διπλή αυτή συμπίεση των παραγωγών, από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της κατανάλωσης, οδηγεί σε αδιέξοδο.

Δίνουν ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και στον αγροτικό κόσμο τα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση;

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι τελείως άστοχα, αποσπασματικά, στη λογική των επιδομάτων σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιδότηση του 2% στην αγορά ζωοτροφών. Πιστώθηκαν μόλις 39 εκατ. ευρώ για όλη την κτηνοτροφία, αφήνοντας πολλούς δικαιούχους χωρίς καμία ενίσχυση. Για σύγκριση μπορεί κάποιος να δει τα 44 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2018 μόνο για την αιγοπροβατοτροφία. Αντίστοιχα, η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτικές γεωτρήσεις και ΤΟΕΒ σε καμία περίπτωση δεν κάλυψε ούτε μερικώς το αυξημένο κόστος άρδευσης. Η κυβέρνηση επιδοτεί τις εταιρείες ενέργειας, ενώ δεν στηρίζει τους αγρότες, την ίδια στιγμή που και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός από τις περισσότερες επιδοματικού τύπου ενισχύσεις. Για να καλύψουν το κόστος ενέργειας χρειάζονται ένα πολύ μεγάλο μέρος του ήδη μειωμένου λόγω κατανάλωσης τζίρου τους. Επιπλέον, τα νοικοκυριά χρειάζονται σχεδόν έναν μισθό ή μία σύνταξη για έναν μόνο λογαριασμό. Είναι προφανές ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η επιδότηση της ακρίβειας και όχι η προστασία του καταναλωτή.

Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας;

Πραγματικά θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας αν η χώρα συνεχίσει να πορεύεται με αυτήν την ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Εχει πλέον γίνει συνείδηση στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές ανάγκες, για την εθνική οικονομία, για τη δημιουργία υποδομών και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι των πολλαπλών κρίσεων. Αντίθετα, είναι κοινό κτήμα όλων ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Η λεηλασία από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ το αποδεικνύουν περίτρανα. Το σύστημα πέριξ του Μαξίμου δεν διστάζει να περιορίσει τη δημοκρατία με τις παρακολουθήσεις και τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία, να συνεχίσει τη λεηλασία και να ολοκληρώσει τη «δουλειά» του. Αυτό το αδηφάγο σύστημα το παρουσιάζει σκόπιμα επικοινωνιακά και με όλα τα μέσα ως «δυναμισμό» και «σταθερότητα». Μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση, με συνένωση και συμπόρευση των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων, μπορεί να σώσει ξανά τη χώρα από την πείνα και την παγωνιά του χειμώνα.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα πέσει πρόωρα λόγω των παρακολουθήσεων και της ακρίβειας;

Αν ο πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση είχαν στοιχειώδη ενσυναίσθηση, φιλότιμο και επαφή με την κοινωνία θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί και προκηρύξει ήδη πρόωρες εκλογές. Εκτός του επιπέδου της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε, εκτός της καταβαράθρωσης της ελευθερίας του Τύπου, εκτός της ακρίβειας που φέρει ονοματεπώνυμο, εκτός των 32.000 θανάτων από την πανδημία, το χειρότερο όλων είναι ο διεθνής εξευτελισμός της χώρας μας από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχει πάρει ξανά διαστάσεις αντίστοιχες με αυτόν των πρώτων μνημονίων.

Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε διεθνώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει παρουσιάσει κατά καιρούς τις προτάσεις του για τη θωράκιση της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε ήδη από τον Μάιο του 2021 και κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εχει καταθέσει προτάσεις στο ενεργειακό κομμάτι που αφορά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και την αναστολή του μηχανισμού υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας για την ηλεκτρική ενέργεια· προτάσεις για την ενίσχυση των καταναλωτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας· προτάσεις για τη στήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής μπροστά στην τεράστια αύξηση των αγρο-εφοδίων και της ενέργειας· για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο των επιδομάτων, που για την πλειονότητα των καταναλωτών είναι ψίχουλα, αλλά συνάμα επιλέγει και τον δρόμο των γενναίων χρηματοδοτήσεων σε όσους αισχροκερδούν με ουρανοκατέβατα κέρδη.

Είναι κοστολογημένη η πρότασή σας;

Πάντοτε οι επεξεργασίες που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τα τμήματα, τους τομείς και τους συμβούλους του προέδρου Αλέξη Τσίπρα βασίζονται σε τέσσερις άξονες:

  1. Στην εκτίμηση των δυνατοτήτων και στις επιπτώσεις επί του προϋπολογισμού.
  2. Στην αναζήτηση πόρων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
  3. Στις πρακτικές που ακολουθούν άλλες προοδευτικές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
  4. Στο όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας τον εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων ανθρώπων.

Συνεπώς, οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και κοστολογημένες, και εφαρμόσιμες, και κοινωνικά δίκαιες.

Γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Ξεκάθαρα όχι. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ξεκίνησε παρακολούθηση οποιουδήποτε πολιτικού ή δημοσιογράφου. Αλλωστε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει εντολή στον τότε αρχηγό της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη να ενημερώνει ανά εξάμηνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεπώς, όλοι γνωρίζουν ότι ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου από την ΕΥΠ κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα επηρεαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας;

Ενθυμούμενοι το καλοκαίρι του 2018, βλέπουμε τις διαφορές στην κυβερνητική πολιτική τότε και τώρα. Το καλοκαίρι του 2018 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, όταν τουρκικό ερευνητικό σκάφος επιχείρησε να βγει στο Αιγαίο, οι ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν και το σκάφος επέστρεψε στη χώρα του. Αντίθετα, το περσινό καλοκαίρι είδαμε τουρκικό ερευνητικό σκάφος να… παρασύρεται από τον άνεμο και να φτάνει σχεδόν μέχρι την Αίγινα! Το 2018, η εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν πολυδιάστατη, δημιουργούσε συμμαχίες και δεν εθεωρείτο δεδομένη, με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να είναι συγκρατημένη. Σήμερα, βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Η γειτονική χώρα ακολούθησε μία διαφορετική τακτική που την αναβάθμισε γεωστρατηγικά στην περιοχή. Είναι η χώρα μας που βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένη στο διεθνές διπλωματικό πεδίο. Είναι η χώρα μας, δυστυχώς, που βρίσκεται απολογούμενη, ενώ θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής και ο κατήγορος για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Οταν οι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αναδεικνύουν την παράνομη εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, τότε απεμπολούν κυριαρχικά μας επιχειρήματα.

Πόσο εφικτή είναι μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που βρεθήκατε κοντά στο θέμα των παρακολουθήσεων;

Οι επόμενες εκλογές, που ελπίζουμε για το καλό της κοινωνίας να μην είναι μακριά, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική συνεπάγεται και ενθαρρύνει τις μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει εισέλθει πλέον στη λογική κυβερνήσεων συνεργασίας και η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί θα τις ενθαρρύνει. Συνεπώς, είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και η εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού που θα αναδείξει την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η βούληση θα θέσει κάθε πολιτικό σχηματισμό προ των ευθυνών του. Η χώρα χρειάζεται άμεσα μία προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αντιδημοκρατική εκτροπή που ζούμε σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα λειτουργήσει σαν πυρήνας συμπύκνωσης σε μία τέτοια διαδικασία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις θα αφουγκραστούν και δεν θα αγνοήσουν το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός για προοδευτική, δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη διακυβέρνηση.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?