Στην κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες της κρίσης, αφού «η ακρίβεια ξεκίνησε ένα χρόνο πριν τον πόλεμο»

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων και υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η ακρίβεια στη χώρα μας άρχισε να ξεσπά ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο πρωτογενής τομέας πραγματικά περνάει πάρα πολύ δύσκολες ώρες, κυρίως οι κτηνοτροφίες, αλλά δεν μένει ανεπηρέαστος κανένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε και αναγνώρισε πως οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί ωστόσο «δεν φτάνουν για να καλύψουν το ακριβό κόστος παραγωγής» όπως είπε.

Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε δύο στοιχεία για την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι αγρότες:

«Πρώτον, η χώρα μας συναγωνίζεται για την τελευταία θέση σε τιμές παραγωγού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα και λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων -όπως χαμηλή διαπραγμάτευση προϊόντων μέσω συνεταιρισμών, χαμηλή τυποποίηση και προστιθέμενη αξία, έλλειψη πολιτικών που να στηρίζουν τις εξαγωγές μας- ο παραγωγός έχει χαμηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη.

Και δεύτερον, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε αύξηση του κόστους παραγωγής. Είχαμε 25,6% τον Ιούλιο αύξηση του κόστους παραγωγής».

Σύμφωνα με τον κο Αραχωβίτη, εάν συνδεθούν αυτά τα στοιχεία, δηλαδή το υψηλό κόστος και οι σχετικά χαμηλές τιμές σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, «η τιμή πώλησης με το κόστος παραγωγής βάζει μέσα τον παραγωγό» υποστήριξε.

Χρειάζονται παρεμβάσεις, όχι επιδόματα
 

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο Σταύρος Αραχωβίτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει βρει λύσεις «παρεμβαίνοντας στην αγορά» αντιθέτως «μοιράζει επιδόματα που δεν φτάνουν στον τελικό καταναλωτή, είναι αργά και είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Τελικά, φταίνε οι διεθνείς εξελίξεις με βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία ή η κυβέρνηση για την ακρίβεια; Απαντώντας ο πολιτικός επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση. Αναλυτικά δήλωσε: «Το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα και ζωοτροφές έχει αυξηθεί από πέρσι τον Μάιο, δηλαδή ενάμιση χρόνια τώρα και ένα χρόνο πριν τον πόλεμο. Δηλαδή φαινόταν ότι πάμε σε κρίση και η κυβέρνηση πριν τον πόλεμο που δεν είχε δικαιολογία δεν έκανε τίποτα, ενώ ακόμη και μετά τον πόλεμο οι παρεμβάσεις της δεν είναι ουσιαστικές. Εμείς κατηγορούμε την κυβέρνηση για αδράνεια και για το ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στον πρωτογενή τομέα».

Εδώ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, πως η μείωση παραγωγής ελληνικού γάλακτος είναι πολύ ανησυχητική, αφού παρασύρει την ΠΟΠ Φέτα και ΠΟΠ Γραβιέρα. Ως αποτέλεσμα θα μειωθεί το εισόδημα κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει κίνδυνος για εμβληματικά προϊόντα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, υποστήριξε.

Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα αναλυθεί το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνει παρεμβατικά μέτρα με διάρκεια, τα οποία «αφενός θα στηρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους για όσο διαρκεί η κρίση και αφετέρου θα μειώνουν πραγματικά το κόστος παραγωγής μόνιμου, παρεμβατικού κι όχι επιδοματικού χαρακτήρα».

Άλλωστε, όπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση εάν κι είχε την ευκαιρία να πάρει παρεμβατικά μέτρα, δεν το έκανε. Για παράδειγμα Ισπανία-Πορτογαλία πέτυχαν εξαίρεση από τον κανόνα υπολογισμού κιλοβατώρας ενώ η Ελλάδα όχι, η Γαλλία επανακρατικοποίησε μέρος της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας ενώ η Ελλάδα πούλησε τη ΔΕΗ, 19 ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ η Ελλάδα δεν το κάνει. «Δεν είναι εμμονή μας, η Ελλάδα μπορούσε και είχε επιλογές, αλλά εσκεμμένα ακολουθεί έναν άλλο δρόμο» κατέληξε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?