Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, προοδευτική κυβέρνηση και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας, της υπαίθρου με τα πέντε σημεία- δεσμεύσεις που έχουμε καταθέσει, όπου μάλιστα υπάρχει ειδική αναφορά στον αγροτικό κόσμο.

Πρώτα και κύρια με τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, διότι το κράτος πρέπει να βρεθεί αρωγός και να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, την αγροτική και την μικρομεσαία επιχείρηση.

Eίναι αναγκαίο να υπάρξει τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ενώ είναι αναγκαία να υπάρξει ουσιαστική επιδότηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου για τα λιπάσματα και τα αγροεφόδια, να προχωρήσουν ταχύτατα οι αποζημιώσεις όπου δεν έχουν υπάρξει και να προχωρήσουν προγράμματα ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο.

Aν δεν υπάρξει μία άμεση παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή, τότε σε έξι μήνες η ύπαιθρος θα ερημώσει και θα βρεθούμε σε καταστάσεις που έχουμε να ζήσουμε από την δεκαετία του ΄50.

Και είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έχουμε και την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των εσόδων στην αγορά της τιμής των προϊόντων, κυρίως όμως έχουμε μία πρωτοφανή αύξηση της τιμής του ρεύματος που συμπαρασύρει τα πάντα.

Έχουμε μία τρομακτική αύξηση των αγροτοεφοδίων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει οι διακοπές ρεύματος σε εκτάσεις και γαίες όπου υπάρχει παραγωγή, σε κτηνοτροφικές εκτάσεις και υποδομές, καθώς και στους λεγόμενους ΤΟΕΒ, λόγω χρεών, με αποτέλεσμα να μην αρδεύονται μεγάλες εκτάσεις

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?