Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Λακωνίας

Σύμφωνα με τον FAO, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20,7%, ενώ πολλά εμπορεύματα συνέχισαν το ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές. Το υψηλό ρεκόρ του παγκόσμιου κόστους τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί επιπλέον 22%, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πνίγει το εμπόριο και μειώνει τις μελλοντικές σοδειές. Κατά συνέπεια, μέχρι και 13,1 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να υποσιτιστούν την επόμενη σεζόν, σε ένα χειρότερο σενάριο.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον πλανήτη, καταδικάζοντας τους οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας σε λοιμό. Η δραματική διεύρυνση των ανισοτήτων πλέον γίνεται μαζικά θανατηφόρα. Τα θύματα είναι οι παραγωγοί και οι τελικοί καταναλωτές. Οι θύτες είναι όσοι ελέγχουν τις ροές των πρώτων υλών και των αγαθών.

Οι παραγωγοί βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να εκτοξεύεται, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τη γη τους. Έτσι, σιγά σιγά εκτοπίζονται, εγκαταλείποντας την πατρογονική γη, προκειμένου να αναζητήσουν μεροκάματο στις πόλεις. Σταδιακά η παραγωγή περνάει σε μεγάλα σχήματα, που ελέγχουν πλέον όλη τη διατροφική αλυσίδα.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές των τροφίμων στα ράφια των καταστημάτων να αυξάνονται κάθε μέρα και αυτό προσχηματικά αποδίδεται στην αύξηση των πρώτων υλών. Κατ’ αναλογία, η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια αυξάνεται από το βράδυ στο πρωί, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί.

Από την άλλη, οι ηγέτες στον πλανήτη, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, έχουν παραδοθεί στο ορμητικό ρεύμα που συμπαρασύρει τις κοινωνίες σε φτωχοποίηση και συσσωρεύει υπερκέρδη σε πολύ λίγους. Ζούμε την πιο άγρια εποχή του καπιταλισμού.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τους πολίτες της δύσμοιρης χώρας, οι ηγέτες της αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και παρακολουθούν μάλλον σαστισμένοι τα τεκταινόμενα. Η αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων και οραματισμού της διεξόδου από το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργείται, η ανικανότητα συνεννόησης και λήψης έγκαιρων αποφάσεων, η αναποτελεσματικότητα στη χάραξη κοινής και αυτόνομης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής καθιστά την Ευρώπη, τούτες τις κρίσιμες στιγμές, ακυβέρνητο καράβι στους ανέμους από Ανατολή και Δύση.

Εστιάζοντας στη χώρα μας, είναι μεγάλη η ατυχία του ελληνικού λαού να έχει τη χειρότερη κυβέρνηση που θα μπορούσε να υπάρξει μέσα στις πιο δραματικές συνθήκες που γνώρισε η χώρα. Σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς.

Στην πανδημία η χώρα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Με τα 2/3 των θανάτων να συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ και με λιγότερο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό από το 2019, γράφτηκε μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας μας.

Στην κλιματική κρίση, με τις φωτιές του καλοκαιριού, τα χιόνια του χειμώνα και τις πλημμύρες των άλλων εποχών, η ανικανότητα του επιτελικού κράτους διέλυσε τους πολίτες και τις οικονομίες των πληγεισών περιοχών.

Όσον αφορά την κρίση ακρίβειας, που ταλανίζει τη χώρα ήδη από το καλοκαίρι του 2021, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανακόψει την εξανέμιση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ως επιστέγασμα, ο πόλεμος μεταξύ δύο ομόδοξων χωρών με εμάς.

Και ο έλληνας πρωθυπουργός στέλνει, μόνος του και απομονωμένος, επιθετικό στρατιωτικό υλικό, αντί για ανθρωπιστική βοήθεια!

Σε αντίθεση με αυτό το ανεπαρκέστατο πολιτικό περιβάλλον, που δυστυχώς παριστάνει τον διαχειριστή του τόπου, ηγετικές μορφές, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, και συλλογικοί χώροι της Αριστεράς που αξιοποιούν προσωπικότητες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να οραματιστούν με νηφαλιότητα, παράγουν ιδέες και καταθέτουν προτάσεις με ψυχραιμία και πίστη στον στόχο και μπορούν να λειτουργήσουν ανασχετικά σε αυτό το πρωτοφανές τσουνάμι δυσμενών συνθηκών.

Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, η πλατιά, πολύπλευρη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η προάσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, η ενίσχυση της παραγωγής και της διατροφικής ασφάλειας με προστασία για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτεραιότητα είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων και η προστασία όσων χρήζουν βοήθειας και αλληλεγγύης. Η ειρήνη, η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και η δημιουργία μιας δίκαιης, σύγχρονης και ευημερούσας κοινωνίας αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο στόχο μας.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?