Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, ενόψει της επίσκεψής του στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα μεθαύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, μιλάει εφ’ όλης της πολιτικής επικαιρότητας.

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, θα βρεθεί στην περιοχή, καλεσμένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων και οργανώσεων και θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία των Οργανώσεων Μελών του κόμματος στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα.

Μιλώντας στο FORMedia, τονίζει με έμφαση ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος έχουν τελειώσει πολιτικά, απλά δεν το γνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν ακόμα». Αναφέρει ακόμα, με αφορμή τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, ότι «το επιτελικό κράτος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επιτελικό χάος».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Καθαρές κουβέντες – Εκλογές ΤΩΡΑ».

Μιλώντας για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τονίζει ότι «με την πρόταση της άμεσης εκλογής και την διεξαγωγή ενός σύγχρονου συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται ξανά ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού».

Σχετικά τώρα με την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

EUROKINISSI

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σταύρου Αραχωβίτη στο FORMedia έχει ως εξής:

Πώς εκτιμάτε ότι διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας; Σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η κοινή γνώμη;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος έχουν τελειώσει πολιτικά, απλά δεν το γνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν ακόμη. Ακόμη τραγικότερο βέβαια της άγνοιας αυτής – πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα και στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- είναι ότι ο ίδιος, όπως και το Υπουργικό του Συμβούλιο, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα είναι καλώς καμωμένα απλά και μόνο επειδή εμφανίζονται έτσι στα κυρίαρχα ΜΜΕ τα οποία έχουν φροντίσει να φιμώσουν.

Η κυβέρνηση βουλιάζει στην ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας που πλήττει όλους τους πολίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους και καταναλωτές. Βουλιάζει στην ιδεοληψία της να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα την εκατόμβη των σχεδόν 24.000 νεκρών. Βουλιάζει στον βούρκο του σκανδάλου Φουρθιώτης-gate όπου εμπλέκεται η “έντιμη” μισή κυβέρνηση της ΝΔ.

Το περίφημο και πολυδιαφημισμένο “επιτελικό κράτος” δεν είναι τίποτε άλλο από ένα “επιτελικό χάος”, όπου τα πάντα -υγεία, κοινωνικό κράτος, ασφάλεια, προστασία, οικονομία- είναι αφημένα στην τύχη τους από την Κυβέρνηση των “Αρίστων”, που όπως φαίνεται, το μόνο που έχουν καταφέρει να κάνουν άριστα είναι να βουλιάξουν τη χώρα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και φόβου, απευθείας αναθέσεων και κούρσας εξοπλισμών.

Ο ελληνικός λαός υπήρξε για ακόμη μια φορά αυτόπτης μάρτυρας άλλης μιας δραματικής περιπέτειας με την επέλαση της “Ελπίδας”. Όπως υπήρξε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές που κάηκε η μισή Ελλάδα με δύο μποφόρ ή με τις προηγούμενες θεομηνίες και πλημμύρες που κατά καιρούς πλήττουν τη χώρα μας αλλά έχουν μια κοινή συνισταμένη: την πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης  να τις αντιμετωπίσει, και από πάνω το θράσος να κουνά το δάχτυλο στην Αντιπολίτευση και σε όποιον άλλον τη φέρνει προ των ευθυνών της.

Μέσα και έξω από τη Βουλή, ο κόσμος αφυπνίζεται και αντιλαμβάνεται ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι αυτό που παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ. Πολύ σύντομα η συλλογική αυτή δυσαρέσκεια θα εκφραστεί με δύναμη και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι εκεί για να την αφουγκραστεί και να τη μετουσιώσει, όπως το έπραξε και το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ και κάποιο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά, απαιτεί για την ακρίβεια, εκλογές, με βασικό αίτημα την απομάκρυνση αυτής της Κυβέρνησης που χαρακτηρίζετε ως την χειρότερη όλων των εποχών. Είναι όμως γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται δεν δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έχει την ίδια άποψη. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάμε ακριβώς; Και ποιος είναι ο βαθμός αξιοπιστίας τους; Γιατί αν, για παράδειγμα, μιλήσουμε για την πιο πρόσφατη, που διεξήχθη για λογαριασμό του Alpha από την παντελώς άγνωστη Abacus Research, τότε δε μιλάμε για μία σοβαρή σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, αλλά για μια προσπάθεια δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών “τραυμάτων”. Μιας εταιρίας που έχει λάβει 150.000€ με την μορφή διάφορων επιχορηγήσεων. Μιας εταιρίας με σχέσεις της οικογένειας που κυβερνά. Μια δημοσκόπηση που δεν έλαβε καν υπόψη την τραγική κυβερνητική διαχείριση της κακοκαιρίας σε ένα δείγμα μόλις 303 ανθρώπων.

Ήταν τόσο κραυγαλέα στημένο όλο αυτό, που ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατέθεσε άμεσα καταγγελία στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, ενώ παράλληλα ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η μόνη διέξοδος για την απαλλαγή της χώρας από την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, είναι η προσφυγή στις κάλπες. Αν η ΝΔ πιστεύει τις δημοσκοπήσεις, τότε τι έχει να φοβηθεί; Τον Ελληνικό λαό;

Εμείς επειδή ακούμε την κοινωνία, συζητάμε με όλους τους πολίτες,  βλέπουμε τις αγωνίες τους. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους. Τους ακούμε να λένε ότι δεν πάει άλλο! Καθαρές κουβέντες: εκλογές τώρα.

Ως Αντιπολίτευση, η ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε φυσικές καταστροφές όπως στη Μάνδρα και το Μάτι. Κριτική ασκείτε σήμερα και εσείς, για τη στάση της κυβέρνησης, με αφορμή τη «Μήδεια», τον «Ιανό», τις φωτιές το καλοκαίρι και βέβαια την «Ελπίδα». Ποια είναι η διαφορά στον τρόπο που χειρίστηκαν οι δύο κυβερνήσεις τις φυσικές αυτές καταστροφές;

Η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί για τη χώρα μας ένα συλλογικό τραύμα. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και σεμνότητα και όχι ως ένα παιχνίδι που κάθε τόσο το χρησιμοποιούμε, όπως κάνει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για να βάλει πίσω από την κουρτίνα τις δικές της ευθύνες ή ως εκλογικό “σκαλί” όπως έκανε το 2019 για να σκαρφαλώσει στην εξουσία, πατώντας πάνω σε χαμένες ανθρώπινες ζωές. Εμείς παραδεχθήκαμε τις ανθρωπίνως δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε τότε. Και βέβαια έγινε ανάληψη και απόδοση ευθυνών. Αποπέμφθηκαν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι μετά βρέθηκαν στην κυβέρνηση της ΝΔ!

Στο σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από τρεις μέρες πρωτοφανούς παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανίστηκε για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες. Δεν έφταιξε το ανίκανο επιτελικό κράτος, δεν έφταιξαν οι υπουργοί του που δεν είχαν κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Έφταιξαν μόνο οι απλοί πολίτες, η ΕΜΥ, η τοπική αυτοδιοίκηση, το χιόνι που πέφτει εκτός από βράδυ και μέρα.

Κι εδώ ακριβώς έγκειται η διαφορά μας: στην ανάληψη της ευθύνης, όπως οφείλει να κάνει μία ώριμη, δημοκρατική, “καθαρή” Κυβέρνηση που δε φοβάται να σηκώσει ούτε το βάρος μίας κρίσης επιχειρησιακά, ούτε ασφαλώς να απολογηθεί για τυχόν παραλείψεις της, πόσω μάλλον να δεχθεί κριτική. Είναι δύο ολόκληροι, διαφορετικοί ιδεολογικοί κόσμοι που εκπροσωπούνται από την προοδευτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη ψηφοθηρική και ευθυνόφοβη Κυβέρνηση της ΝΔ: είναι με τα συμφέροντα των λίγων και μισούν το κράτος / είμαστε με τα συμφέροντα των πολλών και πιστεύουμε σε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος.

Πέραν όλων των άλλων, συμπληρώνονται πλέον δύο χρόνια πανδημίας covid και στη χώρα μας, με θολό ακόμα το τοπίο σχετικά με την έξοδο από την κρίση και τεράστιο πλέον αριθμό νεκρών συνανθρώπων μας. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τί θα έκανε διαφορετικά από την κυβέρνηση της ΝΔ;

Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να ταυτίσει τον εαυτό του με το κράτος και την κρατική μέριμνα για κάθε Έλληνα πολίτη. Αντ’ αυτού, έχει ταυτιστεί με την απόλυτη αποτυχία αναχαίτισης της πανδημίας, την εγκατάλειψη του ΕΣΥ, την κατάρρευση των προσδοκιών της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, την απόλυτη εξαθλίωση του κόσμου, την αποσάρθρωση όσων με κόπο ορθοπόδησαν και χτίστηκαν το διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, από την αρχή της πανδημίας μέχρι κι αυτή τη στιγμή, υποστηρίξαμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή της μπορεί να βασιστεί σε δύο πυλώνες:  τη θωράκιση του ΕΣΥ και τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Πάνω στη βασική αυτή αρχή καταθέσαμε όλες τις προτάσεις μας από την άνοιξη του 2020 και με γνώμονα αυτή θα νομοθετούσαμε, αν ήμασταν Κυβέρνηση.

Μέρα με τη μέρα, γίνεται φανερό ότι μόνο μια αλλαγή πολιτικής μπορεί να αποτρέψει τις δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η πολιτική αυτή οφείλει να έχει προοδευτικό προσανατολισμό και να προσανατολίζεται σε μέτρα που έστω και καθυστερημένα θα ενισχύσουν κρίσιμους τομείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό δηλαδή που δύο χρόνια τώρα καθυστερεί εγκληματικά να κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι  ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία, εάν δεν αλλάξει άμεσα ρότα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κόμμα οδεύει προς το κρίσιμο, 3ο Συνέδριό του, περί τα τέλη Μαρτίου, εκτός απροόπτου. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, έθεσε νέα δεδομένα, για τα οποία πολύ λόγος γίνεται εσχάτως. Ποια είναι η δική σας θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια αποτελέσματα εκτιμάτε ότι θα φέρει η επόμενη μέρα του Συνεδρίου;

Η πρόταση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, τάραξε τα νερά και έθεσε νέα δεδομένα! Η δυνατότητα να αποφασίσουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα τα μέλη, όχι οι «φίλοι» και οι «περαστικοί» όπως γίνεται σε άλλα κόμματα, είναι μια πρόταση που την αγκάλιασε με ενθουσιασμό η βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι με την πρόταση της άμεσης εκλογής και την διεξαγωγή ενός σύγχρονου συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται ξανά ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Είναι αυτός που ανοίγει ζητήματα, είναι αυτός που μπορεί να κάνει προτάσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι αυτός που ξαναδίνει ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία.

Οι νέοι άνθρωποι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι στρέφουν τις προσδοκίες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό είναι φανερό σε όποιον μιλάει μαζί τους.

Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας γίνονται πλειοψηφικές. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι προτάσεις μας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα αγροεφόδια, βρίσκονται στις διεκδικήσεις όλων των κλάδων.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, έδωσε τουλάχιστο δημοσκοπικό αέρα στο κόμμα. Στην πρόταση για δημοκρατική διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καταθέτει την πρόταση για μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για μια, έστω και μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων;

Το βασικό ερώτημα της επόμενης μέρας μετά τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με τις πολιτικές του χθες. Αυτές που υπαγορεύουν  λιγότερο κοινωνικό κράτος, εγκατάλειψη του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, εγκατάλειψη της παραγωγής, ιδιωτικοποιήσεις, χαμηλότερους μισθούς, εργασιακή αβεβαιότητα και ελαστικοποίηση, υψηλή ανεργία. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στον αντίποδα όλων των παραπάνω, σε περίπτωση ανάδειξής του σε πρώτο κόμμα, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας,  θα επιδιώξει τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε η χώρα να καταφέρει ν΄ ανακάμψει και να βρει το σταθερό βηματισμό της, όπως το είχαμε επιτύχει και το διάστημα από το 2015 έως το 2019.

Ας μην ξεχνάμε τα βασικά: Παραλάβαμε μια χώρα χρεωκοπημένη – Παραδώσαμε μια χώρα με απόθεμα 37 δισ. ευρώ. Παραλάβαμε μια χώρα με διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας – Παραδώσαμε ένα σύστημα υγείας με περισσότερους υγειονομικούς, με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, νοσοκομεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Παραλάβαμε ανεργία 27% – Παραδώσαμε 17%.

Επισκέπτεστε ξανά την Παρασκευή την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τον Τύρναβο και τα Φάρσαλα συγκεκριμένα, περιοχές τα προβλήματα των οποίων γνωρίζετε από πρώτο χέρι, καθώς διατηρείτε μια επαφή με πρόσωπα και πράγματα από την εποχή της υπουργικής σας θητείας. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όχι μόνο και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε αυτά;   

Οι αγρότες όλης της χώρας δεν βρέθηκαν ποτέ σε τόσο δεινή θέση όσο με τη σημερινή Κυβέρνηση. Έχουν ακούσει μόνο κούφιες περιεχομένου εξαγγελίες.

Ενώ εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί είναι εντελώς  ανεπαρκή. Για τους λογαριασμούς-φωτιά οι ελαφρύνσεις είναι μηδαμινές ενώ για τους ΤΟΕΒ τα χρέη απλώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Πως θα γίνει η άρδευση των καλλιεργειών φέτος κανείς δεν αναρωτήθηκε στην Κυβέρνηση!

Η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων φέτος είναι 164 %, ενώ συγκεκριμένα για την ουρία η αύξηση αυτή έφτασε στο 264%, αλλά καμιά λύση δεν έχει προταθεί και πάλι από τους Κυβερνώντες.

Χωρίς νερό και  λίπανση, κινδυνεύει η εγχώρια παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Στις ζωοτροφές η αύξηση του κόστους κατά 70% περίπου μέσα στο 2021,  γονατίζει τους κτηνοτρόφους αλλά κανένα μέτρο επίσης δεν έχει ληφθεί, πλην της εντελώς αναναποτελεσματικής μείωσης του ΦΠΑ.

Τον Δεκέμβρη οι αγρότες, ενώ ένιωθαν τα βάρη από την ακρίβεια ήδη δυσβάσταχτα, είδαν στις τσέπες τους και τη χειρότερη πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων όλων των εποχών! Ο αγρότης ήξερε μέχρι το 2019 τι είχε λαμβάνειν. Δυο χρόνια ήταν αρκετά για να διαλύσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας για δίκαιη, διαφανή, έγκαιρη και χρονοπρογραμματισμένη πληρωμή όλων των επιδοτήσεων.

Οι αγρότες δεν διανοούνται να περάσουν ούτε έξω από Τράπεζα, αλλά κατάφεραν να αφήσουν σχεδόν εντελώς αναξιοποίητο το εργαλείο που ετοιμάσαμε σαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. 126 εκατ. ευρώ  δάνεια ζητούν μέσα από αυτό οι αγρότες, 4 εκατ. ευρώ έχουν εγκρίνει, δηλαδή ποσοστό 3%. Πλήρης η ανεπάρκειά τους και στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα!

Εφτιαξαν το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα ΚΑΠ εν κρυπτώ, μόνο με  προχειρότητα και φιέστες  και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς. Αποτέλεσμα; Την τελευταία στιγμή άλλαζαν οι συνδεδεμένες αφού είχαν αφήσει πολλές δενδρώδεις, τη ντομάτα απέξω, ενώ στις πρώτες 20 μέρες μετά την κατάθεση του Σχεδίου  οι βοοτρόφοι και οι ελαιοκαλλιεργητές έχουν ήδη ξεσηκωθεί.

Το ΥπΑΑΤ 2,5 χρόνια δεν προχώρησε καμία αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες ανάγκες που δημιουργεί η Κλιματική αλλαγή. Αντίθετα εγκατέλειψαν ό,τι είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στην ουσία για μια ακόμη φορά η ΝΔ υπονόμευσε την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού των αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει διαρκώς προτάσεις γιατί αξιοποιεί τον πλούτο των στελεχών του, αλλά κυρίως γιατί συζητάει και ακούει την κοινωνία. Καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με το πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ”. Καταθέτει προτάσεις για την ακρίβεια, για τον ΕΛΓΑ, για τη νέα ΚΑΠ, για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι προτάσεις μας για τα τρέχοντα ζητήματα που θέτει ο αγροτικός κόσμος για την άμεση στήριξη στο αγροτικό εισόδημα είναι στην κατεύθυνση της στήριξης των πιο ευάλωτων, μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων και της προστασίας της αδιάλειπτης παραγωγής τροφής και πρώτων υλών, διότι την χρονική αυτή στιγμή,  διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια της χώρας. Άμεσα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν:

  • Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.
  • Να μηδενιστούν τα τέλη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος από όλους τους παρόχους.
  • Ρύθμιση των χρεών με βιώσιμο τρόπο για τους ΤΟΕΒ.
  • Ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους πυρόπληκτους μέχρι την επιστροφή στην παραγωγή.
  • Κίνητρα για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς, τις ενεργειακές κοινότητες αυτών (μέσω συλλογικών σχημάτων και ΤΟΕΒ) και υποχρεωτικά μέσα στα αρδευτικά έργα που μπορούν να αναπτυχθούν.

Αυτά συζητάμε και συνδιαμορφώνουμε με τους Θεσσαλούς αγρότες, αλλά και τους αγρότες όλης της Ελλάδας. Γιατί εμείς ζούμε μέσα στην κοινωνία, ζούμε μαζί με την κοινωνία.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?