Στ. Αραχωβίτης: «Ταμείο Αρωγής για τους πυρόπληκτους: Παραλείψεις, σφάλματα ή μήπως προεκλογική προχειρότητα;» 

Οι επιτελικοί της Κυβέρνησης έκαναν πάλι το θαύμα τους! Βγάζουν πρόχειρες αποφάσεις που επιτρέπουν στην ουσία, την κατασπατάληση των χρημάτων της Κρατικής Αρωγής.


Πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι η Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προκαταβολή στους πυρόπληκτους αγρότες των πυρκαγιών του 2021 δεν περιλαμβάνει καμία δικλείδα ασφαλείας ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο που είναι και ο σκοπός της απόφασης;


Συγκεκριμένα, η απόφαση δεν προβλέπει την υποχρέωση χρήσης της επιχορήγησης για την αποκατάσταση αυτή καθαυτή των μέσων παραγωγής ή του φυτικού κεφαλαίου, π.χ για τη φύτευση νέων δέντρων, ούτε προβλέπονται κυρώσεις, ούτε διαδικασία ανάκτησης σε περίπτωση που τα χρήματα δεν χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.


Παράλειψη, σφάλμα ή μήπως προεκλογική προχειρότητα; Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, η ουσία είναι ότι κατασπαταλώνται τα κονδύλια και δεν πηγαίνουν στο να αποκατασταθούν τα κτήματα των πραγματικών παραγωγών και ιδιοκτητών που κάηκαν από τις πυρκαγιές του 2021 σε Μάνη, Εύβοια, Ηλεία, Γορτυνία και αλλού! !


Εμφανίζονται φαινόμενα που ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς μέχρι τώρα, μίσθωναν τα κτήματα, πήραν την επιχορήγηση και εν συνεχεία προέβησαν σε καταγγελία των μισθώσεων αγροτεμαχίων, επικαλούμενοι είτε την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου ως λόγο της καταγγελίας, είτε άλλους ευφάνταστους λόγους, όπως π.χ. μετοίκηση στο εξωτερικό, βλάβη υγείας κλπ.

Έτσι, δεν χρησιμοποιούν ούτε ένα ευρώ από αυτήν για την αποκατάσταση του ζημιωθέντος φυτικού κεφαλαίου, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη και τους ιδιοκτήτες σε πλήρη απόγνωση.
Σημειωτέον δε, η επιχορήγηση ανά ελαιόδενtρο που έλαβαν είναι υπερδιπλάσια από το μέγιστο ποσό που ο ΕΛΓΑ προβλέπει σε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο για την συγκεκριμένη περίπτωση των ελαιοδένtρων. Αλλά και το μέγιστο ποσό που έλαβαν με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, ξεπέρασε κατά πολύ (υπερδιπλασιάστηκε κι αυτό) εκείνο που πάλι ο ΕΛΓΑ προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί!


Επειδή το φαινόμενο με την Αρωγή κινδυνεύει να επαναληφθεί στις φετινές φωτιές, ο βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και 36 ακόμη βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση, ώστε να σταματήσει η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και να πιάσουν τόπο τα χρήματα της Κρατικής Αρωγής σύμφωνα με τον σκοπό της.

Προκειμένου δηλαδή να γίνει αποκατάσταση του κεφαλαίου και ν’ αρχίσει ξανά η αγροτική παραγωγή στα καμένα, για να σταματήσει η αδικία προς τους ιδιοκτήτες, αλλά και η άνιση μεταχείριση που η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχώς επιφυλάσσει για τους πληγέντες αγρότες.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?