Στ. Αραχωβίτης, Β. Κόκκαλης, Κ. Παπανάτσιου:«Δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών: Κυβερνητική επιλογή η παράδοση της αγροτικής γης σε δικηγορικά και εισπρακτικές»

Το 2016, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να εξαιρεθεί το σύνολο των δανειακών απαιτήσεων αγροτικών δανείων των φυσικών και νομικών προσώπων οφειλετών, καθώς και το σύνολο των δανειακών απαιτήσεων με οφειλέτριες τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων, από τη διαδικασία της μεταβίβασης δανειακών απαιτήσεων στον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή που ανέλαβε την
εκκαθάριση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας μετά την πώλησή της από την προηγούμενη Κυβέρνηση.


Στη συνέχεια, το 2018, περισσότεροι από 35.000 αγρότες – φυσικά πρόσωπα είχαν πλέον, χάρις στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια, μέσα από σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων για τα φυσικά πρόσωπα-αγρότες μέσω της ΕΓΔΙΧ. Το δε εγκεκριμένο και από την Τράπεζα της Ελλάδας πλαίσιο, περιείχε ρυθμίσεις οι οποίες ήταν πράγματι ιδιαίτερα ευνοϊκές, περιλαμβάνοντας διαγραφή όλων των τόκων αλλά και μέρους του κεφαλαίου, ωστόσο αυτό έληξε στις 31/12/2019.


Έκτοτε και έως σήμερα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η δυνατοτητα ευνοϊκών ρυθμίσεων των αγροτικών δανείων. Εδωσε έτσι στην ουσία το δικαίωμα στην εταιρεία ειδικής εκκαθάρισης να δρα ανέλεγκτα και σε δικηγορικές και
εισπρακτικές εταιρείες το δικαίωμα να καλούν και να ενοχλούν αγρότες.

Οι δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες προβαίνουν πλέον σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων που προέρχονται από τα ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους, ακόμη και όταν έχει ήδη εξοφληθεί το αρχικό κεφάλαιο και το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων!


Αποτέλεσμα είναι σήμερα, το ύψος των κόκκινων αγροτικών δανείων να είναι 1,5 δισ. ευρώ (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δις)!


Πρόκειται για μία ακόμη εσκεμμένη και εγκληματική προς τον αγροτικό κόσμο πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, αφού φτάνει πια στο τέλος της θητείας της και δεν φρόντισε να φέρει ακόμη κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για τα αγροτικά δάνεια. Πρόκειται για μια ακόμη δαμόκλειο σπάθη που απειλεί την επιβίωση των αγροτών, φυσικών προσώπων και ανατρέπει την εξυγίανση των
συνεταιρισμών.


Δεν φτάνει που οι Έλληνες αγρότες πλήττονται από το υπέρμετρο κόστος παραγωγής, αγοράς λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων, και την κάθετη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων που η σημερινή Κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αλλά επιλέγουν στην ουσία το εκτεταμένο ξεπούλημα της ενυπόθηκης αγροτικής γης, των κτιρίων των αγροτικών συνεταιρισμών (αποθήκες κ.λ.π), οδηγώνας την αγροτική οικονομία σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση.


Τα ερωτήματα για την απουσία ρύθμισης των αγροτικών δανείων φέρνουν στη Βουλή με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν την 1η Δεκεμβρίου, ο πρ. Υπουργός και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, οι πρ. Υφυπουργοί Β. Κόκκαλης και Κ. Παπανάτσιου, Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και 28 ακόμη βουλευτές του κόμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?