Στ. Αραχωβίτης-Ολ. Τελιγιορίδου: «Μήλα: Η αδιαφορία και η ανεπάρκεια της σημερινής Κυβέρνησης οδηγούν σε “βατερλώ” τις εξαγωγές» 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξαγωγική δυναμική μιας σειράς αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Η οικονομική κρίση που πλήττει τις πιο πολλές χώρες, οδηγεί με τη σειρά της πολλές οικονομίες σε αναγκαστική στροφή προς την εσωστρέφεια, τους περιορισμούς και το εμπάργκο σε μια σειρά από προϊόντα.


Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό των χρηματοπιστωτικών περιορισμών που επέβαλε η Αίγυπτος και που καθιστούν αδύνατη τη διακίνηση των μήλων στη χώρα αυτή, με τον αντίκτυπο να τον βιώνουν οι Έλληνες καλλιεργητές μήλων (Αγιά, Καστοριά, Εβρος κ.α.).


Δεν πρέπει να παραβλέπεται όμως το γεγονός ότι τα προβλήματα με την ισοτιμία, την υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος και την κρίση στην Αίγυπτο ήταν εδώ και καιρό γνωστά. Η απραξία λοιπόν της Κυβέρνησης της ΝΔ -αναμενόμενη δυστυχώς για μια ακόμη φορά- είναι αυτή που αφήνει χωρίς εναλλακτική διέξοδο τα εξαγώγιμα προϊόντα.

Οι διεθνείς εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την πορεία των εξαγωγών της χώρας μας. Καμία νέα διακρατική συμφωνία για την προώθηση των προϊόντων αγροδιατροφής δεν έγινε τα τελευταία 3 χρόνια.


Μπροστά σε αυτό το δυσμενές τοπίο που διαμορφώνεται και δυστυχώς θα εντείνεται σε μια σειρά εξαγωγικούς προορισμούς, στους οποίους παραδοσιακά έβρισκαν διέξοδο πολλά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, η απραξία και η ανεπάρκεια που χαρακτηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ δεν προμηνύουν τίποτα θετικό, παρά ένα ακόμη “βατερλώ” στις εξαγωγές μας που πρώτα και κύρια θα πλήξει τους παραγωγούς.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?