Από την έναρξη της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της ενέργειας που συμπαρέσυρε όλα τα στοιχεία του κόστους παραγωγής, μέχρι την κορύφωση της κρίσης με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος συνειδητοποιεί βίαια και επώδυνα την αξία της παραγωγής τροφής.

Η πρωτογενής παραγωγή είναι μια διαδικασία που ξεκινάει πολλούς μήνες ή και χρόνια προτού το τελικό προϊόν φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή. Αν αυτή η διαδικασία ανακοπεί σε κάποιο στάδιό της, τότε το τελικό προϊόν δεν θα φτάσει στο τραπέζι.

Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς αλλά και ο μεταποιητής έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις μέχρι το προϊόν που παράγουν να φύγει από τα χέρια τους για το επόμενο στάδιο που το φέρνει πιο κοντά στον καταναλωτή.

Η βαθιά γνώση της όλης διαδικασίας και των σταδίων παραγωγής με τις ιδιαιτερότητες καθενός εξ αυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών διατροφικής ασφάλειας.

Ο παραγωγός, ο άνθρωπος που μοχθεί, εργάζεται, αγωνίζεται, είναι ο βασικός παράγοντας σε αυτήν τη διαδικασία.

Στην αλυσίδα παραγωγής μέχρι και την κατανάλωσης τροφής όλοι οι κρίκοι είναι συνδεδεμένοι με τον δεσμό της επιβίωσης: αν ο αγρότης δεν έχει τα μέσα για να παραγάγει, τότε ο καταναλωτής δεν θα τραφεί. Αντίστροφα, αν ο καταναλωτής δεν έχει την αγοραστική δύναμη να καταναλώσει, ο αγρότης δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Σε αυτήν τη σχέση το κράτος χρειάζεται να στέκεται ως ρυθμιστής και να φροντίζει ώστε να μη διαρραγεί η αλυσίδα. Οσο οι κοινωνίες ανέχονται να επικρατούν οι υπέρμαχοι των ανισοτήτων και οι αρνητές του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, οι κρίσεις πρόσβασης στην τροφή ακόμη και η πείνα θα εντείνονται.

Γιατί ενώ η παραγωγή τροφίμων στον πλανήτη Γη επαρκεί να θρέψει τον πληθυσμό της, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανισοκατανομή μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Σκοπός κάθε δημοκρατικής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής κυβέρνησης είναι η άρση αυτών των κοινωνικών ανισοτήτων που προκαλούν την επισιτιστική ανασφάλεια και την πείνα και η επικράτηση της ευημερίας ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΎΡΙΖΑ

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?