Στ. Αραχωβίτης – Ολ. Τελιγιορίδου: “ΟΣΔΕ 2022: Ελπίζουμε οι αγρότες να μη δουν μία ακόμη χειρότερη πληρωμή”

Εδώ και πάνω από ένα μήνα είμαστε θεατές της χαοτικής κατάστασης, χωρίς προηγούμενο, που
επικρατεί στο ΟΣΔΕ 2022. Οι παλινωδίες και οι αστοχίες ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ στην προετοιμασία της ΕΑΕ 2022 έχουν βέβαια ξεκινήσει πολύ πιο πριν, αποδεικνύοντας την παντελή έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης. Τις τελευταίες όμως πέντε εβδομάδες, η διαπίστωση που γίνεται πανελλαδικά είναι, ότι η όλη προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στη χρήση του νέου λογισμικού για την ΕΑΕ 2022 είναι εξαιρετικά καθυστερημένη και επιεικώς ανεπαρκής, χωρίς την έγκαιρη, ολοκληρωμένη και ενδελεχή ενημέρωση και εξοικείωση των ΚΥΔ ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους.

Έτσι, η σωστή επιλογή της λειτουργίας του ΟΣΔΕ μέσω του κυβερνητικού νέφους gov.gr , έχει σταδιακά και έως σήμερα μετατραπεί σε “κινούμενη άμμο” που απειλεί να “καταπιεί” την έγκαιρη και έγκυρη ενίσχυση των περίπου 650.000 παραγωγών. Ωστόσο, η πρόχειρη αντιμετώπιση των προβλημάτων ενδέχεται να έχει δυσμενείς συνέπειες και στην κατανομή των δικαιωμάτων την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού το 2022 είναι Έτος Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο και η εσφαλμένη απεικόνιση στο ΟΣΔΕ 2022 θα διατρέχει τη νέα ΚΑΠ μέχρι το τέλος της.


Αυτή η εικόνα της νέας εφαρμογής της ΕΑΕ 2022 είναι ανησυχητική, αφού μπορεί να συμπαρασύρει σε αστοχίες την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, την Κάρτα του Αγρότη αλλά και προγράμματα του ΠΑΑ που υποχρεωτικά συνδέονται με τη νέα βάση της ΕΑΕ 2022.

Τελικά η σωστή προετοιμασία, η αξιολόγηση και οι διασφαλίσεις της ΕΑΕ 2022 που θα έπρεπε να υπάρξουν εκ των προτέρων, αναζητούνται ακόμη από το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Μια ακόμη χειρότερη πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?