Στ. Αραχωβίτης: “Νέα ΚΑΠ: Απροετοίμαστοι και στο παραπέντε οι αγρότες και οι υπηρεσίες”

Η εφαρμογή της ΚΑΠ από την Κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Από το 2019 και κάθε νέα χρονιά, παρόλο που η ΚΑΠ ήταν ήδη δεδομένη και άρα χωρίς μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν όλο και πιο απροετοίμαστος στην υποδοχή των αιτήσεων των αγροτών.


Κάθε χρόνο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ παλινδρομούσε διαρκώς με απευθείας αναθέσεις του έργου της ΕΑΕ, με σοβαρές καθυστερήσεις αλλά και κυρίως με πολύ σοβαρά προβλήματα και ανεπάρκειες που αναδείχθηκαν και από τον φετινό έλεγχο για τις χρονιές 2020, 2021 και 2022 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της DG AGRI. Αποτέλεσμα είναι, η χώρα μας και οι αγρότες να απειλούνται ήδη με πρόστιμα και καταλογισμούς τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ποσό αστρονομικό κάτω από τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες.


Και αντί το πάθημα να γίνει μάθημα, και ενώ απομένουν μόλις 40 ημέρες για την έναρξη της νέας ΚΑΠ, το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε πριν λίγες μόλις ημέρες, στις 18 Νοεμβρίου 2022, τη διενέργεια Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την επιλογή Αναδόχου Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ που σχετίζονται με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, περιόδων 2023-2028.


Έτσι, στην ουσία, η πολιτική ηγεσία επέλεξε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα έγκαιρης επιλογής αναδόχου μέσα από διαγωνισμό και πολύ περισσότερο έγκαιρης υλοποίησης του έργου. Ως φαίνεται, έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει, με τον γνωστό αδιαφανή τρόπο των απευθείας αναθέσεων, που μέχρι σήμερα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.


Σαν να μην έφτανε βέβαια αυτό, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αγρότες μας, ενώ απομένουν μόλις 40 ημέρες για την έναρξη της νέας ΚΑΠ, ετοιμάζονται για ένα “ραντεβού στα τυφλά” με τις νέες,
διαφορετικές και υψηλές απαιτήσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Αποτέλεσμα
θα είναι μεγάλη μερίδα τους να βρεθούν πολύ σύντομα σε πλήρη αδυναμία να πάρουν τις σωστές
αποφάσεις και σε μεγάλο κίνδυνο, αν όχι βεβαιότητα, να χάσουν μεγάλο μέρος των ενισχύσεων
που δικαιούνται.


Αυτό το νέο Ε.Σ.Σ και οι κουτσουρεμένες πληρωμές που θα επιφέρει, αρχής γενομένης της νέας χρονιάς, φέρουν την αποκλειστική σφραγίδα της Κυβέρνησης της ΝΔ και των επιλογών της.

Ολα τα μηνύματα δείχνουν όμως. ότι δεν θα είναι αυτή που θα έχει την ευθύνη εφαρμογής. Όσο
είναι καιρός. θα πρέπει να περισωθεί η στοιχειώδης αξιοπιστία των υπηρεσιών και να ενημερωθεί ο
αγροτικός κόσμος.


Για το λόγο αυτό ο Στ. Αραχωβίτης βουλευτής και Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε
Επίκαιρη Ερώτηση φέροντας την πολιτική ηγεσία, έστω και στην τελευταία στιγμή, προ των
σοβαρών ευθυνών της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?