Στ. Αραχωβίτης: «Άμεση στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Άμφισσας»

Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας δεν είναι μόνο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της χώρας, στολίδι και αναπόσπαστο μέρος του Δελφικού τοπίου. Είναι και βασική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής, χάρις στην ιδιαίτερη και μοναδική μέθοδο καλλιέργειας της “ελιάς Αμφίσσης” που έχει δίκαια αποκτήσει φήμη και ονομασία ΠΟΠ.


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας ενέταξε σε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, την “Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας”, ώστε για χρόνια τώρα οι αγρότες της περιοχής να ενισχύονται για να τηρούν αναλλοίωτη την ίδια παραγωγική διαδικασία που δίνει αυτόν τον εξαιρετικό καρπό.


Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, οι αγρότες δεν έχασαν μόνο τη σοδειά και το ετήσιο εισόδημα, αλλά και τα ελαιόδεντρα, δηλαδή το κεφάλαιο που τούς διασφάλιζε έως τώρα εισόδημα. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, πολύ πρόσφατα, παρόλο που η ελιά Αμφίσσης είναι μία από τις κύριες καλλιεργούμενες επιτραπέζιες ποικιλίες της χώρας μας, οι καλλιεργητές της ποικιλίας εξαιρέθηκαν άδικα και αναιτιολόγητα από την ενίσχυση που έλαβαν όλοι οι υπόλοιποι καλλιεργητές επιτραπέζιων ποικιλιών -πλην της Καλαμών.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια ακόμη “περίπτωση Εύβοιας”. Αναμένουμε τις άμεσες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Άμφισσας, αλλά και την πρόβλεψη για τη συνεχόμενη στήριξή τους για όσο διαρκεί η απώλεια του εισοδήματός τους:
– Άμεση θεσμοθέτηση και χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής από τις φωτιές
– Ειδικό σχέδιο ανάταξης της πυρόπληκτης περιοχής
– Λήψη άμεσων μέτρων για την 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού
εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια
– Αποζημίωση 100 % στο έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, σε υποδομές και μηχανήματα, τόσο για τους κατά κύριο, όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.


Τέλος, είναι εντελώς προφανές, ότι θα πρέπει να διορθωθεί η προχειρότητα που οδήγησε στην αδικία και την εξαίρεσή τους από την ενίσχυση που προβλέφθηκε με την ΚΥΑ αριθμ. 416/71435 (ΦΕΚ B’ 1333/23.03.2022).

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?