Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: “Πολλαπλό χτύπημα για την Εκπαίδευση στην Λακωνία”

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βύθισε στην απογοήτευση τόσο τους γονείς και μαθητές, όσο και την κοινωνία της Λακωνίας. Κι αυτό για πολλούς λόγους:

Την επαίσχυντη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με την εξαιρετικά “εμπνευσμένη” αυτή ιδέα ένας μαθητής δεν εγγράφεται σε περιφερειακό, κυρίως, τμήμα Πανεπιστημίου με βαθμολογία κάτω από 8, αλλά με 2 μπορεί να φοιτήσει σε ιδιωτικό κολλέγιο!

Την επιπλέον Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Ειδικού Μαθήματος. Ο δεύτερος “κόφτης” αποτροπής σπουδών στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια ορίζει ότι, ακόμα κι αν ένας μαθητής αριστεύσει σε όλα τα μαθήματα, αλλά για λίγα μόρια δεν συγκεντρώσει την Ε.Β.Ε στο Ειδικό Μάθημα, θα μείνει απέξω! Παραδείγματα μαθητών με βαθμολογίες έως και 20.000 μόρια που έμειναν απέξω είδαμε πολλά αυτές τις ημέρες.

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που λειτουργούν στη Σπάρτη.
Τεράστια απογοήτευση επικρατεί στην κοινωνία όλης της Λακωνίας κι όχι μόνο στους επαγγελματίες της Σπάρτης. Τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης χάνουν έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών και πλέον απειλείται η συνέχιση της λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια.

Την αγνόηση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Στις πρωτόγνωρες ιστορικά συνθήκες για την κοινωνία και τους μαθητές που η διδασκαλία μαθημάτων εξ αποστάσεως κατέστησε προβληματικό τον τρόπο εκμάθησης πολλών από αυτά, είναι διαστροφή να τίθενται τέτοιοι περιορισμοί. Οι μαθητές δεν διδάχτηκαν σχέδιο, το οποίο όμως είναι Βασικό μάθημα με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Την διεύρυνση του χάσματος των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών στα αστικά κέντρα και αυτών της επαρχίας αλλά και εκείνων με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες. Οι μαθητές έχουν διχαστεί σε αυτούς που δύνανται να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα μαθήματα, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, και σε αυτούς που παρέμειναν εγκλωβισμένοι πίσω από μια οθόνη και έδωσαν έναν μοναχικό και έντιμο αγώνα.

Είναι φανερό πως αυτή η Κυβέρνηση:

  • έχει στοχοποιήσει τη νεολαία. Πάνω από 30.000 νέες και νέοι μένουν εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, στοχοποιούνται ως υπερμεταδότες του ιού και καταδεικνύονται ως ταραχοποιοί.
  • κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν. Μετά την επαγγελματική εξίσωση των Πανεπιστημιακών σπουδών με τα κολέγια, μέσω της δυνατότητας εγγραφής των αποφοίτων στα Επιμελητήρια, έρχεται τώρα και ο αποκλεισμός των υποψηφίων που οδηγεί τους οικονομικά ευκατάστατους στα δίχτυα των σχολαρχών.
  • αδιαφορεί για την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Μετά το κλείσιμο των καταστημάτων των Τραπεζών που παρακολουθεί άφωνη η Κυβέρνηση, με παρόμοιο τρόπο κλείνουν τα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων. Η αποστέρηση περισσοτέρων από 30.000 φοιτητών οδηγεί σε μαρασμό τα τμήματα και την Ελληνική περιφέρεια στην συμμετοχή της στην εκπαίδευση.

Το ιστορικό ΤΟΔΑ και το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων που εδρεύει σε κτήριο της
δωρεάς Βαλιώτη, κινδυνεύουν. Η Σπάρτη θα μείνει μόνο με το νεοσύστατο Τμήμα
Φυσιοθεραπείας; Θα το ανεχτούμε και θα το επιτρέψουμε;

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?