Άδικη και ανήθικη η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης  Εισαγωγής φέτος, μεγάλη η δυσαρέσκεια των γονιών και της τοπικής κοινωνίας 

Συζήτηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με τις επιπτώσεις της στους Λάκωνες υποψήφιους φοιτητές και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον Νομό μας διοργάνωσε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σταύρος Αραχωβίτης και η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και εκπροσωπήθηκαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, η ΕΛΜΕ Λακωνίας, το νομαρχιακό τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ, το Επιμελητήριο Λακωνίας, το 11 ο Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, ο Σύλλογος Φροντιστών Λακωνίας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείων και εκπαιδευτικοί από όλο το νομό.


Στην συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες, έγινε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη – Κεραμέως:

  • Σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο εισαγωγής και εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και του Ειδικού Μαθήματος με τις συνέπειές τους στους υποψήφιους φοιτητές και τις σχολές στα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Η εισαγωγή και η εφαρμογή την ίδια χρονιά, και όχι την επόμενη, χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως άδικη και ανήθικη. Ο αποκλεισμός σχεδόν 35.000 υποψηφίων φοιτητών και η ταυτόχρονη απερήμωση των Πανεπιστημιακών Σχολών είναι άλλη μια παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία.
  • Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνθηκών διδασκαλίας μέσα στην πανδημία, με την διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
  • Σχετικά με την υλοποίηση ανατρεπτικών αλλαγών μέσα στην υγειονομική κρίση.
  • Σχετικά με την εγγραφή στα Επιμελητήρια των αποφοίτων των Ιδιωτικών Κολεγίων για τα οποία δεν υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παρά μόνο η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας.
  • Σχετικά με την επαναφορά, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, της απαράδεκτης Τράπεζας Θεμάτων.
  • Σχετικά με την κυβερνητική αντίληψη ότι δεν χρειάζεται να περάσουν όλοι στα Πανεπιστήμια. Μια αντίληψη που σκοπίμως αγνοεί ότι ο μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να γίνει καλύτερος επαγγελματίας και ανοιχτόμυαλος πολίτης.
  • Σχετικά με τις προσλήψεις πανεπιστημιακών ανθρωποφυλάκων αντί για εκπαιδευτικούς.


Συνάμα, αναδείχθηκε ο κίνδυνος απώλειας των Πανεπιστημιακών σχολών από την Σπάρτη με περισσότερο άμεσο και ορατό για το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων που αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστημιακό το 2019 και στεγάζεται σε κτήριο δωρεάς Ε. Βαλιώτη και ακολούθως για το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών μονάδων εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Το μόνο τμήμα που, προς το παρόν, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι αυτό της Φυσικοθεραπείας που ιδρύθηκε το 2019 μαζί με το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης που δεν λειτούργησε ποτέ.


Σχετικά με την Νοσηλευτική, αναφέρθηκε από όλους ότι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Σπάρτης από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή επαναφοράς της.
Η εκπαίδευση είναι πολιτικό και κοινωνικό εργαστήριο.

Η ύπαρξη πανεπιστημιακών σχολών σε μια πόλη, σημαίνει αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή, σύμπραξη και ανάδειξη τοπικών πλεονεκτημάτων, προβλημάτων, ευκαιριών και έρευνας.

Σημαίνει ακόμα άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος σημαίνει την δημιουργία ρεύματος ανθρώπων και ιδεών με την αμφίδρομη μεταφορά πολιτισμού και
κουλτούρας.


Ο νομός μας έχει ωφεληθεί πολλαπλά από τη λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων. Οφείλουμε, όλοι οι θεσμικοί φορείς, να αγκαλιάσουμε και να θωρακίσουμε τον θεσμό και τους ανθρώπους του στην Λακωνία ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Λακωνία δεν θα κινδυνεύσει να χάσει τις Πανεπιστημιακές Σχολές της.

Καλούμε την υπουργό Παιδείας να κάνει δεκτή την τροπολογία που υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναστέλλοντας -τουλάχιστον για φέτος- την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ως «μια ελάχιστη πράξη ενσυναίσθησης και παραδοχής
των αδικιών που προκαλεί στους μαθητές της πανδημίας».

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?