Στ. Αραχωβίτης: “Ο Τελευταίος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης των Ανισοτήτων” Παρακάτω ακολουθεί η πλήρης Ομιλία του Στ. Αραχωβίτη Βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να ακούγονται από το Βήμα αυτό της Βουλής Υπουργοί που
διαστρέφουν τόσο βίαια την πραγματικότητα, λες και γεννηθήκαμε χτες σ’ αυτόν τον τόπο
πολιτικά. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την αγωνία σας, γιατί τόσες αναφορές κατά την περίοδο
του διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κυβερνάτε ήδη τρεισήμισι χρόνια; Ο λαός δεν το ξεχνάει
και το νιώθει στο πετσί του κάθε μέρα. Αλλά θα δώσω δυο-τρία σημεία, για να τελειώνουμε
με αυτήν την ιστορία.


Δεύτερο μνημόνιο, Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, 36 δισεκατομμύρια προσαρμογή. Τρίτο
μνημόνιο, που τελείωσε επιτυχώς και γι’ αυτό καταθέτετε τον πρώτο μεταμνημονιακό
προϋπολογισμό χωρίς δεσμεύσεις, 9 δισεκατομμύρια. Βάλτε τώρα τριάντα έξι δεσμεύσεις, ποιος
έκοψε μισθούς, συντάξεις και όλα αυτά τα πράγματα με τα 9 δισεκατομμύρια.


Δεύτερο σημείο, κατάργηση του αφορολογήτου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πότε
έγινε; 2012. Το ξεχνάμε αυτό. Πότε ήρθε το αφορολόγητο στους αγρότες; 2015 με την κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ν. 4172/2013 προέβλεπε τη φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ.
Ασφαλιστικές εισφορές: πόσο πλήρωναν στο ΤΕΒΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο σύνολο, από το περίπτερο μέχρι τον βιομήχανο; 600 ευρώ τον μήνα, 1.200 ευρώ τη διμηνία, και χρώσταγαν οι πάντες.

Πόσο έγινε στη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών με τον ΣΥΡΙΖΑ; 175 ευρώ. Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε μερικά πράγματα από την αρχή. Συζητάμε λοιπόν σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον προϋπολογισμό του 2023, τον τελευταίο που καταθέτει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση των υποκλοπών και των επισυνδέσεων, που υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας αυτό που βιώνουμε.


Συζητάμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων σε όλους τους τομείς με βολική δικαιολογία την πανδημία.

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό, που αποδεικνύει ότι οι ανισότητες διευρύνονται, τα φτωχότερα και μεσαία στρώματα φτωχοποιούνται ταχύτατα και βίαια, ενώ οι πλούσιοι αυξάνουν τα κέρδη και τις καταθέσεις τους. Εκεί οφείλεται η αύξηση των καταθέσεων.


Η ακρίβεια είναι διάχυτη παντού. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που πλήττουν ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα, είναι πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ η ψαλίδα μεταξύ τιμών που απολαμβάνει ο παραγωγός μέχρι τον καταναλωτή σε περιπτώσεις ξεπερνάει μέχρι και το 700%. Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους αποδεικνύει τον στραγγαλισμό της κοινωνίας και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.


Συζητάμε λοιπόν τον τελευταίο προϋπολογισμό μιας Κυβέρνησης που επανέφερε τη χώρα στην κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων και στη σκοτεινή εποχή των προστίμων και τον καταλογισμό στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.


Εξετάζοντας τώρα λοιπόν το σκέλος του προϋπολογισμού για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε να διαπιστώσουμε τα εξής.


Πρώτον, αυτός ο φετινός προϋπολογισμός του 2023 είναι μειωμένος κατά 59 εκατομμύρια από τον αντίστοιχο περσινό.


Δεύτερο σημείο: Ο προηγούμενος προϋπολογισμός του 2022 ήταν μειωμένος κατά 109 εκατομμύρια έναντι του 2021.


Τρίτο σημείο: Στον προϋπολογισμό του 2023 προβλέπονται 117 εκ. ευρώ -υπάρχει εγγραφή- εσόδων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που καταλαβαίνει κανένας ότι αν αυτό το ποσό δεν είχε εγγραφεί σαν πρόθεση πόσο μειωμένος θα ήταν στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός.


Σημείο τέταρτο: Παρά την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε λιπάσματα, σε ζωοτροφές, σε ενέργεια, δεν υπάρχει καμία εγγραφή για την επιπρόσθετη στήριξη το 2023.


Δηλαδή θεωρείται ότι ξεπεράστηκε η κρίση το 2023. Αυτό θα το καταθέσω στα Πρακτικά στο τέλος της ομιλίας μου. https://www.sofokleousin.gr/anodo-kategrapsan-oi-deiktes-ekroon-kai- eisroon-se-georgia-kai-kt?fbclid=IwAR2zp5cI2rBU3MwG8mSQdgyHMxZJ0R8lsVu6TpQlOkTtkawBZyhJtnlWcXY


Ταυτόχρονα, η χώρα έχει επανέλθει, όπως είπαμε, στην γκρίζα εποχή των προστίμων και των καταλογισμών. Τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, 200 εκατομμύρια απειλούνται κάθε χρόνο, σύνολο 600 μέχρι τώρα χωρίς την τελευταία πληρωμή, που ελπίζουμε ότι θα γίνει σε λίγες μέρες.


Έχουμε ξαναγυρίσει στην εποχή που οι επιδοτήσεις, η καταβολή των επιδοτήσεων η μία χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Έχουμε πάει στο πάρτι αναθέσεων, που λέγαμε, παντού και στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συγκεκριμένες εταιρείες με συγκεκριμένη την ίδια έδρα που ξεπερνάνε πλέον τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


Η νέα ΚΑΠ ξεκινάει σε λίγες μέρες. Οι αγρότες αγωνιούν. Δεν έχουν καμία πληροφόρηση -που θα έπρεπε να έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο για να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά τους- και ταυτόχρονα η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού είναι μηδενική, όπως συζητήσαμε και προχτές, τη Δευτέρα, με τον αρμόδιο Υφυπουργό που είναι και εδώ παρών τώρα. Η πραγματικότητα, η προετοιμασία είναι μηδενική.


Έρχομαι στην έλλειψη εργατών γης τώρα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους αγρότες σε όλη τη χώρα και τούτη την περίοδο την ελαιοκομία. Πού οφείλεται η έλλειψη εργατών γης τη φετινή περίοδο; Οφείλεται σε δύο γεγονότα βασικά.


Πρώτον ότι στις 11 Ιουλίου του 2019, δηλαδή λίγες μέρες μόλις αναλάβατε την Κυβέρνηση, καταργήσατε την απόδοση ΑΜΚΑ στους μετανάστες. Και δεύτερο σημείο, το καλοκαίρι του 2021,πέρυσι, καταργήσατε το 13α το γνωστό για την απασχόληση των παράτυπα διαμενόντων στη χώρα, αγροτών.


Σε άλλο σημείο. Όποιος διαβάσει τον σημερινό Τύπο βλέπει τη διάλυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Τώρα, αν εσείς δεν τα βλέπετε, δεν τα καταλαβαίνετε και δεν μπορείτε να αφουγκραστείτε τι λέει η κοινωνία, θα σας καταθέσω στα Πρακτικά προς ενημέρωσή σας μία έρευνα της METRON ANALYSIS, την οποία δημοσιεύει το Insider, που λέει ότι το 91% των αγροτών είναι απογοητευμένοι, νιώθουν απροστάτευτοι και περιθωριοποιημένοι από την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα. https://www.insider.gr/opinion/253847/91-ton-agroton-einai-dysarestimenoi-ti-tha-psifisoyn?fbclid=IwAR01b3bOhhslubPZzaCQG- OcYwNjQAxC4TDAzuBCkiUfQb5NiqFeBULiIJY


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγες μέρες ένα μεγάλο κλιμάκιο της Κυβέρνησης με προεξέχοντα τον Πρωθυπουργό κατέβηκε στην Πελοπόννησο και εξήγγειλε τα έργα για την
νέα προγραμματική περίοδο.


Για την Λακωνία εξήγγειλε τι; Τα έργα τα οποία ήδη υλοποιούνται και έχουν κλειδώσει από το 2019, όπως το μεγάλο αρδευτικό του Φράγματος Κελεφίνας που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με 100% χρηματοδότηση, όπως το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης που συμφωνήθηκε με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Παύλο Πολάκη το 2019 την άνοιξη και υλοποιείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως μια σειρά άλλα έργα όπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει ανάγκη η Σπάρτη και καρκινοβατεί από το 2019.


Εξαγγέλθηκαν. Ενώ δεν εξαγγέλθηκαν άλλα έργα που ήδη είχαν ωριμάσει το 2019. Τώρα ξεχάστηκαν. Τι έγινε με αυτά; Αναγγέλθηκαν αυτά που υλοποιούνται από τότε και αυτά που είχαν ήδη προγραμματιστεί να ωριμάσουν στην πορεία, ξεχάστηκαν;


Κι εδώ η απογοήτευση στην Λακωνία -επειδή εμένα μ’ αρέσει όταν μιλάω να είμαι τεκμηριωμένος- δεν εκφράζεται μόνο από την Αντιπολίτευση. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι Αντιπολίτευση είστε, τα ίδια λέτε. Θα σας καταθέσω στα Πρακτικά δημοσίευμα τοπικού Τύπου από το NOTOS PRESS για την δυσαρέσκεια των στελεχών της ΝΟΔΕ, της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία, για την παρουσία και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Θα το καταθέσω κι αυτό στα Πρακτικά.
https://www.notospress.gr/peloponnisos/story/83417/dysarestimeni-i-node-lakonias-tis-nd-apo-tis-
exaggelies-mitsotaki-gia-tin-anaptyxi-eos-to-2030?


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σε λίγες μέρες, σε λίγο καιρό, θα έχουμε τις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα, έχει προγραμματικό λόγο, έχει γνώση και θα φέρει την δικαιοσύνη παντού, κύριε Πρόεδρε και κλείνω με αυτό.


Στο πρόγραμμά μας οι αγρότες και οι αγρότισσες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, όπως και η μεταποίηση είναι σε πρώτο ρόλο, γιατί θεωρούμε ότι είναι βασικό σημείο -και δεν το λέμε μόνο θεωρητικά αλλά το αποδεικνύουμε- βασικό στοιχείο ανάπτυξης μιας χώρας.


Γι’ αυτό στο πρόγραμμά μας, εκτός από τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι στους άμεσους στόχους, την μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μια σειρά από άλλα μέτρα άμεσου χαρακτήρα, προχωράμε στην αύξηση του αφορολόγητου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Με την αύξηση του αφορολόγητου για τους αγρότες στις 10.000 ευρώ και επέκτασή του στις 10.000 ευρώ για τους μη κατά κύριο επάγγελμα.


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της Ομιλίας:

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?