Ενώ απομένουν λίγες μόλις ημέρες για την έναρξη της νέας ΚΑΠ, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι αγρότες μας, θα έχουν ένα “ραντεβού στα τυφλά” με τις νέες, διαφορετικές και υψηλές απαιτήσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Οι συνέπειες θα είναι δυστυχώς ένα βαρύτατο και ανεξέλεγκτο πλήγμα για τους ίδιους και την αγροτική οικονομία της χώρας μας, αν συνυπολογιστεί ότι διανύει ήδη μια βαθιά, παρατεταμένη και συνολικότερη πίεση λόγω της γενικευμένης κρίσης.

Η ακρίβεια σε όλους τους συντελεστές παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης, η μειωμένη δυνατότητα κατανάλωσης από τους πολίτες που ήδη αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες, η απουσία ελέγχων που ανοίγει την ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, η ανικανότητα της Κυβέρνησης τελικά να παρέμβει αποτελεσματικά, δημιουργούν τις συνθήκες μίας “τέλειας καταιγίδας”.

Αποτέλεσμα θα είναι, μεγάλη μερίδα των αγροτών μας να βρεθεί πολύ σύντομα σε πλήρη αδυναμία να πάρει τις σωστές αποφάσεις και σε μεγάλο κίνδυνο, αν όχι βεβαιότητα, να χάσει μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που δικαιούται. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα ζητήματα, για περιπτωσιολογία. Οι σημαντικότεροι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής θα βρεθούν απέναντι στον κίνδυνο απώλειας του μεγαλύτερου ποσοστού, πρώτα και κύρια, του «πρασινίσματος» της προηγούμενης ΚΑΠ. Πρόκειται για πόρους συνολικά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι στη νέα ΚΑΠ χάνουν σχεδόν όλη την ενίσχυση του «πρασινίσματος». Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας, στην πράξη χάνεται το 85% της ενίσχυσης του «πρασινίσματος» που λάμβαναν οι κτηνοτρόφοι, αφού η συνολική ετήσια ενίσχυση της παρέμβασης στο Ε.Σ.Σ ανέρχεται μόλις στα 20 εκατ. ευρώ!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει όμως και την ελαιοκομία χωρίς στρατηγική. Έτσι είναι παντελώς αμφίβολη η ένταξη της μεγαλύτερης μερίδας των ελαιοπαραγωγών της χώρας στο πλαίσιο των ecoschemes του Εθνικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ. Ως εκ τούτου, η οριζόντια μείωση λόγω σύγκλησης και η ταυτόχρονη μη αναπλήρωση του «πρασινίσματος» θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τους ελαιοπαραγωγούς, ιδιαίτερα των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χάνονται σε μία σειρά καλλιέργειες όπως τα μήλα, που δεν είναι ΠΟΠ, το καλαμπόκι σε νομούς όπως της Λάρισας, οι καρποί με κέλυφος, αλλά και τα ζαχαρότευτλα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε οριστικό τέλος η εγχώρια παραγωγής ζάχαρης.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέταξε ένα Εθνικό στρατηγικό Σχέδιο που θα εφαρμόσει η επόμενη Κυβέρνηση. Το διαμόρφωσε εν κρυπτώ, χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, χωρίς την ενσωμάτωση των προτάσεων της Αντιπολίτευσης.

Οι συνέπειες των σημερινών σχεδιασμών θα έχουν επίδραση στην Ελληνική Γεωργική Παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Από την αναδιανομή πόρων, περισσότερο πληττόμενες είναι οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, οι ορεινές και μειονεκτικές και οι νησιωτικές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε απίστευτα «επιτεύγματα» μέσα στα 3,5 χρόνια θητείας της:

· Η επιχείρηση «Βοσκοτόπια της ΝΔ» στην αναδιανομή του Εθνικού Αποθέματος. Δόθηκαν με ρουσφετολογικό, αντιπαραγωγικό και αδιαφανή τρόπο, προς όφελος δήθεν δικαιούχων «αγροτών» που δεν έχουν δει ποτέ τους χωράφι ή βοσκότοπο. Η υπόθεση ήδη διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές.

· Πρόσφατα, με πολυσέλιδη επιστολή για τα έτη 2020, 2021 και 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με πάνω από 600.000.000 ευρώ πρόστιμα και καταλογισμούς.

· Η μια πληρωμή ενισχύσεων ξεπερνά την προηγούμενη σε αθλιότητα, με αποκορύφωμα το απόλυτο χάος στην τρέχουσα πληρωμή των Αγροπεριβαλλοντικών, Βιολογικών και Νιτρορύπανσης.

· Το ξέφρενο πάρτι των απευθείας αναθέσεων συνεχίζεται.

· Πλήρης αποσάθρωση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποχωρήσεις και αποπομπές έμπειρων στελεχών. Με ποια στελέχη θα αντικρουστούν οι καταλογισμοί και με ποιες υπηρεσίες θα γίνει η προετοιμασία και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεξεργάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα επιβίωσης των Ελλήνων παραγωγών και ανάταξης την εγχώριας παραγωγής το οποίο θα εφαρμόσει άμεσα μετά τις εκλογές.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση διόρθωση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η ΕΕ, των αντι-αγροτικών επιλογών του Ε.Σ.Σ της νέας ΚΑΠ και να εγγυηθούμε, όπως πράξαμε στο παρελθόν, τις έγκυρες, έγκαιρες, δίκαιες και διαφανείς πληρωμές των ενισχύσεων.

Προϋπόθεση είναι η ταχύτερη προσφυγή στην λαϊκή έκφραση μέσω των εκλογών. Όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο λιγότερο αναστρέψιμη γίνεται η κατάσταση.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?