Η πρωτογενής παραγωγή, αγροτική, κτηνοτροφική και αλιεία, μαζί με την μεταποίηση τροφίμων, διέρχονται την κρισιμότερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας. Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής στην ενέργεια και τα αγροεφόδια, η έλλειψη εργατών γης και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες εκδήλωσης μιας επισιτιστικής κρίσης.

Το χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης δεν θα είναι η έλλειψη τροφίμων, αλλά η αδυναμία των καταναλωτών να τα αγοράσουν, λόγω του διαμορφωμένου υψηλού κόστους των προϊόντων, αλλά και της συνολικής μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Η μειωμένη ζήτηση αντανακλάται σε μειωμένη τιμή παραγωγού που διαμορφώνεται κάτω του κόστους παραγωγής, που με τη σειρά της γίνεται απαγορευτική για τη συνέχιση της παραγωγής.

Η σημερινή αντιλαϊκή κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί αυτόν τον μηχανισμό που θα οδηγήσει τον Ελληνικό λαό μπροστά σε μια πρωτοφανή επισιτιστική κρίση. Εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, ελπίζει ότι «η αγορά θα αυτορυθμιστεί». Επιπλέον, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της αύξησης του κόστους παραγωγής, καθώς δε θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των εταιριών ενέργειας που τη στηρίζουν.

Χρέος μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα προκύψει έπειτα από την λαϊκή ετυμηγορία, είναι να επαναφέρει τη Δικαιοσύνη Παντού.

Πρώτα από όλα οφείλει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ώστε να μην πεινάσει και να μην παγώσει ο λαός αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ικανοποιητικά επίπεδα, η παροχή της 13ης σύνταξης και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται άμεσα να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δια του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στον τομέα της ενέργειας. Με πρώτο μέτρο την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, που κάτω από δημόσιο έλεγχο θα αποτελεί ρυθμιστή της τιμολογιακής πολιτικής, ανακτάται το δικαίωμα του Δημοσίου στην παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για κίνηση που έχουν ακολουθήσει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, η απόδραση από τον κανόνα διαμόρφωσης της τιμής της Κιλοβατώρας από τη συνάρτηση με το φυσικό αέριο και ο προσδιορισμός της με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, όπως κάνουν οι χώρες της Ιβηρικής, είναι το επόμενο βήμα. Οι ενέργειες αυτές θα έχουν άμεση επίπτωση και θα δώσουν ανακούφιση και στους παραγωγικούς αγρότες και στους συλλογικούς τους φορείς (ΤΟΕΒ, συνεταιρισμούς κλπ).

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα μαζί με τον έλεγχο στην αισχροκέρδεια, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποκλιμάκωση στην τιμή των καυσίμων.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση στην πρωτογενή παραγωγή περιλαμβάνει απαραιτήτως την άμεση κατάργηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειες και την παραγωγή τροφής. Επιπλέον, η κάλυψη μέρους του επιπλέον κόστους σε ζωοτροφές και λιπάσματα για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, θα κρατήσει όρθια την εγχώρια παραγωγή τροφής.

Η χρηματοδότηση και τα χρέη είναι η μεγάλη θηλιά στο λαιμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας το 2012, οι αγρότες έχασαν την μοναδική πηγή παροχής ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα βρέθηκαν με υποθηκευμένη, σχεδόν στο σύνολο της, την αγροτική γη.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ ανακοίνωσε την αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με ένα νέο, που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της αγροτικής γης. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε για τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε αγρότες, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήσαμε ήδη από τον Μάιο του 2019 και έχουμε ένα ακόμη εργαλείο, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), για την παροχή ρευστότητας στους αγρότες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν αλλά και για μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ.

Ωστόσο, το σημαντικότερο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα είναι ο ανασχεδιασμός, η ανακατεύθυνση και η πλήρης αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) ή Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) όπως λέγεται σήμερα. 

Τα τρία αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία, αν αξιοποιηθούν με κατεύθυνση την θωράκιση της ανθεκτικότητας των εκμεταλλεύσεων απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους και την εξωστρέφεια της πρωτογενούς παραγωγής, τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω δημοσίων επενδύσεων και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, χωρίς την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, τότε πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για μέλλον στην αγροτική παραγωγή.

Συμπερασματικά, εναλλακτική λύση, προτάσεις, γνώση και βούληση υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση πολιτική αλλαγή πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία και την πρωτογενή παραγωγή.

Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας | Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. |

Όροι Χρήσης & και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

 

Log in with your credentials

Forgot your details?